forsol_2

Bredbåndsløftet i Nord

HomeNet har gjort et gigantisk bredbåndsløft i Tromsø, Bodø, Narvik og Hammerfest de siste årene. Hundretalls millioner kroner er investert, tusentalls boliger er oppkoblet, og hundrevis av mennesker er satt i arbeid. Byene er nå blant de med best fiberdekning i landet, med teknologi tilgjengelig i husveggen som man bare kunne drømme om for noen år siden.

HomeNet leverer høyhastighetsfiber og er en utbygger av en svært viktig infrastruktur. HomeNet har bevisst valgt å satse i en region som hadde svært lav fiberdekning. I Tromsø startet jobben i 2016, Narvik i 2017, samt Bodø og Hammerfest i 2018. Når prosjektet er ferdigstilt vil 25 000 boliger ha dekning for fiber i de 56 områdene som enten er ferdig utbygget eller er under utbygging.

– Vi har alle våre ressurser i sving, og det viktigste for oss er å levere det vi skal og å gjøre kundene fornøyde. Prosessen er nok langt mer komplisert enn det folk kanskje tenker. De ser først at prosjektet er i gang når gravemaskinene ruller inn, og hver husstand får installert fiber til sin bolig, sier direktør i HomeNet, Brynjar Andersen.

Ikke bare blåbær

Å grave fiber i en gate krever veldig mye forarbeid og er en komplisert prosess. Den kan grovt sett deles inn i fem steg.

Prosessen for å levere fiber, steg for steg:

utbyggingsprosess-fiber

I forprosjektet analyserer vi området. Hva finnes av infrastruktur fra før? Hvor stor er etterspørselen for fiberbredbånd? Er det andre graveprosjekter i gang? Kan man henge fiber i luften eller skal den graves ned i bakken? I salgsfasen besøker vi alle husstandene i området, og det lages avtaler om fiber til boligene. Først da vet vi om interessen er høy nok til at vi kan starte å grave.

– Av de 60 områdene vi har startet salget i, bygger vi nå i 57 av disse. Interessen har vært enorm!

Neste fase er prosjekt- og søknadsfasen. Her legges detaljerte planer for hvordan utbyggingen skal være, og det søkes til kommuner og private grunneiere. Det er også viktig å koordinere utbyggingen med andre aktører som tenker å bygge samtidig. På denne måten unngår man dobbeltarbeid og graving mer enn høyst nødvendig.

Når planene er klare starter arbeidet. Det er nå den synlige delen starter. – Selve byggeprosjektet hvor vi legger kabel i bakken er det absolutt mest kompliserte. Vi kan møte på stein og harde bergarter, kabel og rør som finnes fra før kan være dårlig dokumentert, og vinteren kan komme plutselig. Å bygge i Nord har sine egne utfordringer.

– Vi investerer 25 000 kroner for hver nye kunde, forteller direktør i HomeNet, Brynjar Andersen. – Den høye prislappen avslører litt hvor vanskelig fibertilkobling er. HomeNet har per i dag lagt opp til dekning av godt over 10 000 boliger bare i Tromsø. Av totalt 15 000 husstander i hele Tromsø kommune sier dette noe om omfanget av prosjektet.

– Det er få andre steder i landet som kan vise til en tilsvarende fiberdekning. I tillegg har vi dekning til en stor andel borettslag og sameier, sier Andersen. – Men det aller viktigste er at vi må behandle hver kunde godt, slik at vi kan beholde dem i årene som kommer. Dette er et stort ansvar som vi tar på største alvor.

Tusenvis av meter

Fordelt på de byene hvor det bygges i Nord har HomeNet gravd over 250 000 meter så langt. Med dette har de gitt store deler av Nord-Norge mulighet til å skaffe seg fiberbredbånd.

Målet vårt er å gi fiber til folket, og det skal vi få til, sier en entusiastisk Andersen. – Og Nord-Norge har blitt et svært viktig område for oss. Vi er et relativt lite selskap, sammenlignet med de største aktørene, men det skal ikke skorte på kvalitet, leveranse og kundeservice av den grunn.

Det som skiller HomeNet fra de andre selskapene er blant annet den valgfriheten kunden får. HomeNet eier sitt eget nett, og slik er de en utfordrer blant de andre aktørene, hva gjelder hastighet og tjenestetilbud. Etablerte samarbeid med flere gode partnere gjør at kundene får en høy grad av valgfrihet på internett- og TV-pakker. Dessuten er HomeNet svært konkurransedyktige på pris, og tilbyr blant annet 1000 Mbit/s til en av markedets aller laveste priser.

trenching2

Et stort prosjekt for fremtiden

Å bygge fiber til en hel by er omfattende. Ikke alt går like knirkefritt bestandig, men når utfordringer oppstår, lover de å ivareta kundene sine på en god måte. Dette gjelder selvsagt også nye kunder.

Bredbåndsløftet som HomeNet har gjort i Nord-Norge de siste årene, skal også være et løfte til lokalbefolkningen om å levere et produkt og en tjeneste de er fornøyde med. Som nykommer tar det tid å etablere seg. Men, HomeNet vet at de tjener alt på å gå den ekstra mila; altså grave den, for å få de mest fornøyde kundene. De lover full fart og full frihet i tiden fremover.

HomeNet

  • HomeNet tilbyr bredbånd via fiber, ADSL og VDSL til privatmarkedet
  • Vi tilbyr også valgfri TV-løsning til våre fiberkunder via våre partnere
  • 80 000 kunder har allerede valgt HomeNet som sin leverandør av bredbånd
  • HomeNet er en del av Global Connect AS
  • Følg oss på Facebook