800x500

De bekymringsfrie seks

1. Sjekk avsenderen av mail

Det kan være lurt å sjekke mailadressen til avsenderen av mail i innboksen din. Svindlere bruker ofte useriøse mailadresser slik som Hotmail, Gmail eller lignende. I tillegg kan det være lurt å sjekke URL-koden før du klikker på den. Hackere har ofte opprettet et luredomene som skal fremstå identisk til virkelighetens domene. For eksempel kan det stå: kundeservice@homenet.biz istedenfor: kundeservice@homenet.no

2. Pass på nettadressen

Det er mange som tror at en lenke er sikker så lenge den er kryptert og starter med www.https://. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle lenger da flere sider som driver med digital snoking, også kalt phising, bruker denne krypteringen. Vær derfor varsom med nettsider selv om de er kryptert.

3. Ikke del personlig informasjon

Et rødt flagg er når en aktør ber deg sende kortinformasjon eller personnummer over mail. Får hackere tilgang til personlig informasjon slik som ditt kortnummer, personnummer eller andre personlige detaljer, kan du bli utsatt for ID-tyveri og svindel. Hackere kan for eksempel bruke kortinformasjon eller personnummer for å kjøpe ting på nett eller selge informasjonen din til andre nettaktører.

800x500-security

4. Oppdater passordet ditt

Først og fremst er det viktig å opprette et passord som har høy kvalitet. Et passord med 12 tegn eller mer og en kombinasjon av tall, symboler, samt store og små bokstaver gjør det vanskeligere å bli hacket. Et tips kan være å bruke euro-symbolet når du oppretter passord, ettersom det er mange hackere utenfor Europa som ikke kjenner til dette symbolet. Det er også viktig å bruke ulike brukernavn og passord på de enheter man har, ettersom dette reduserer risikoen dersom du skulle være så uheldig å bli rammet av en hacker.

5. Makuler sensitiv informasjon

Mange tenker ikke over at deres søppel kan være en gullgruve for hackere. Identitetstyver kan stjele personopplysninger i din egen søppelkasse. Personsensitiv informasjon som hackere kan ha nytte av kan være alt ifra:

• Kontoutskrifter

• Boardingkort

• Brev fra det offentlige

• Bankutskrifter

• Lønnslipper

Det samme gjelder for personopplysninger som ligger i innboksen din. Vår anbefaling er at du sletter denne informasjonen om deg selv i innboksen også, i tilfelle du skulle bli hacket.

6. Hold operativsystemet oppdatert

Du har sikkert lagt merke til at PC’en og mange apper ber om oppdateringer jevnlig? Både apper og operativsystemer oppdateres og forbedres jevnlig. Dette er ikke bare for å forbedre brukeropplevelsen, men også for å forbedre sikkerheten til datamaskinen og appene. Vi anbefaler derfor alle å oppdatere digitale gadgets så ofte som mulig for å øke sikkerheten og får en bedre brukeropplevelse.