untitled-15

Gaming med den yngre generasjon-Z

Hva skal til for å prestere på toppnivå i gaming-miljøet? Vi tok en prat med den unge og lovende gameren, Evan (17), en pro-spiller av League of legends, som ga oss et innblikk i gamingens verden, og hva som skal til for å bli blant de aller beste.

Fortell oss litt om deg selv og din bakgrunn innenfor gaming.

Jeg er 17 år gammel og født i Norge, men jeg har, helt siden jeg var liten, flyttet mye rundt omkring i Europa sammen med familien min. Jeg begynte å spille da jeg var 11 år gammel og har nå, seks år senere, fortsatt den samme drivkraften. Å spille har rett og slett blitt en veldig stor del av meg og min identitet.

Hva er dine beste tips for å vinne et spill?

I spillet League of Legends, som jeg spiller, er det billioner av scenarioer som kan skje grunnet den store summen av karakterene i spillet. De beste tipsene jeg kan gi er:

  1. Alltid følg nøye med på kartet for å se hvor fienden er
  2. Ha god oversikt over kartet for å hjelpe han som spiller jungel med “scuttle crab” ved å legge såkalte “pink wards”. Da han har mer utsikt over sin egen jungel og hvor fienden er. Dette gir deg og ditt lag større kontroll over kartet, og dermed flere muligheter.
  3. Fokuser på CS (killing minions) så mye som mulig, ettersom de første 10 minuttene av spillet handler om å få en ledelse over motstander i CS, før du stormer ut i kamp. Ved å ha en god “CS lead” vil du ha flere gjenstander enn motstanderen din, noe som gir deg en stor fordel når du ønsker å sloss og avansere.
  4. Ikke bruk tid på å slenge dritt til dine lagkamerater. Ved å ikke slenge dritt i spillet, gir det deg og ditt team en mulighet til å fokusere på selve spillet, i stedet for å skrive til hverandre.
  5. Fokuser på å forholde deg til 2-3 Karakterer. League of Legens er et spill med 100+ Karakterer, noe som gjør det så å si umulig å være god i alle kamper. Forholder du deg til 2-3 Karakterer, vil det være lettere for deg å lære basiskonseptene i spillet.

Hva er de 5 viktigste tingene for deg når du gamer?

Det viktigste for meg når jeg gamer, er å ha et godt keyboard, en god mus, monitor på 144hz og en stol som jeg kan sitte komfortabelt i, i flere timer. Og sist, men ikke minst, vil jeg trekke frem en stabil linje, som i bunn og grunn er det aller viktigste på listen min.

Hvorfor er stabilt internett så viktig for deg?

Å ha en skikkelig stabil linje er helt avgjørende når man spiller på nett. En god internett-tilkobling avgjør om du har lav eller høy ping. Kort forklart: En høy ping betyr at din responsive tilknytning til serveren er dårlig, hvilket betyr at spillet går saktere. På den annen side, gir en lavere ping deg muligheten til å respondere raskere på situasjoner i spillet, på grunn av lavere forsinkelser. Stabilt internett er med andre ord en ekstremt viktig faktor for å kunne spille godt! Generelt om to personer angriper hverandre samtidig vil personen med lavest ping få sitt treff registrert først, dette er hovedgrunnen til at man ønsker lav ping men også stabil ping. Med dårlig internett-tilkobling kan man ha variabel ping som vil gi såkalt «lag». Derfor I MOBA eller FPS spill er lav og stabil ping viktig for å prestere best mulig uten at det er internett-tilkoblingen som holder deg tilbake.

Hvorfor tror du at det har blitt så populært blant unge å spille e-sport?

Å spille e-sport er ganske utfordrende ettersom du må være den beste av de beste for å få delta på de gode lagene. Jeg tror likevel at det er lettere for yngre folk i dag å begynne med e-sport, ettersom vår generasjon alltid har hatt tilgang til gaming på nettet. Vi har vokst opp med at gaming er «normalt» å drive med, mens vår foreldregenerasjon levde på en tid hvor det ikke engang fantes flatskjerm-TVer!

Har gaming lært deg noen nye ferdigheter?

Gaming er ikke så lett som alle tror det er. Ved å game styrker du dine kognitive egenskaper, slik som for eksempel din koordinasjon og reaktive evne, med andre ord så skjerpes din reaksjon på ting som dukker opp i spillet. Gaming har nok i stor grad hjulpet meg å forbedre hukommelsen min også, ettersom ulike spill har krevd at jeg må memore ulike karakterer og hendelser for å yte bedre i spillet.

Hvordan trener du for å vinne i et spill?

Måten jeg trener på for å vinne League og Legends, er ved å øve mye og fokusere på spillet. Når man spiller League of Legends må man fokusere på hva motstanderen gjør, og prøve å forutsi hva hans neste taktikk er. Det kan minne mye om et godt sjakkspill, faktisk. For å bli bedre i League of Legends, kan man også se på videoer fra toppspillere rundt om i verden, få med seg hva deres taktikk er, og prøve å kopiere den.

Streamer du, og hvorfor er det så viktig?

Jeg streamer fra tid til annen og synes det er veldig nyttig. Dette er fordi jeg selv har nådd den høyeste ranken i spillet som er «Challenger» (utfordrer). Jeg tror det som har hjulpet med å rangere høyt, er å se mine streams i reprise for å se hvordan jeg spilte og hvilke feil jeg gjorde, slik at jeg kan forbedre meg til neste gang. Streaming av mine videoer hjelper også andre seere å forbedre seg på League of Legends. Ikke bare kan jeg lære av å se hva jeg gjør feil, men jeg tar også mye lærdom fra kommentarer som mine følgere legger igjen. Dette er vel i grunn hovedårsaken til at det er så viktig å streame.

Hva er målet ditt med å game?

Mitt mål med gamingen er å bli en pro-spiller slik som mange av mine forbilder. Jeg har jobbet hardt for å nå mine mål siden S4 i League of Legends, og håper derfor at jeg når også dette målet.

Hvordan kan vi følge deg videre i League of Legends?

De som ønsker, kan gjerne følge meg i League of Lengends. Mitt brukernavn er: Ethereal Reaper.