personvern-pa-some-800x500

Få kontroll over ditt personvern i sosiale medier

1. Profilsynlighet

En godt tiltak kan være å gjøre Facebook og Instagramprofilen din privat, slik at du bestemmer hvem som kan se ditt innhold. På Facebook kan du også bestemme spesifikt hvilke innlegg som skal deles med hvem. For å finne snarveien til personvern på Facebook gjør du følgende:

  1. Når du er i Facebook-appen så klikker du på menyknappen. Menyknappen har tre horisontale linjer og du finner den nederst til høyre.
  2. Når du har klikket på den må du bla nedover og finne en knapp som heter “innstillinger og personvern”.
  3. Under fanen finner du “snarveier for personvern”.
  4. Om du er på en stasjonær PC, kan du finne “snarveier for personvern” ved å klikke på spørsmålstegnet oppe i menylinjen.

Med stadig flere som bruker sosiale medier til å kommunisere og dele innhold, har det blitt lettere for store aktører å få tilgang til personsensitiv data. Vårt personvern er mer utsatt enn før og det er derfor viktig å være oppmerksom på hva slags type innhold du deler i sosiale medier. Aktører som blant annet Facebook og Instagram har måttet justere sine innstillinger, slik at brukere får bedre oversikt over personverndata. Men hva slags tiltak kan du ta for å få bedre kontroll over ditt personvern?

2. Annonseinnstillinger

Mange tenker ikke over at de kan redigere Facebookprofilen sin når det kommer til annonsepreferanser. Du kan blant annet definere dine personlige interesser og skru av tredjepartsdata. Fordelen er at Facebook ikke bruker dine personlige data til å tilrettelegge markedsføringen av annonser. Når det kommer til Instagram så kan du ikke gjøre det samme, men du kan skjule annonser du ikke synes er relevante.

3. Sjekk innstillingene dine aktivt

Ettersom dine preferanser og ønsker om hva du vil dele kan endre seg over tid, anbefaler vi deg å ha et aktivt forhold til personvern. Les mer på Facebook sin personvernsjekk eller ta en titt på Datatilsynets råd for personvern i sosiale medier.