old-woman-800x500

Ting vi gjorde før internett kom

Det er i dag viktigere enn noen gang med tilgang til et stabilt nett. I disse koronatider bruker vi internett til nesten alt, vi kommuniserer med nære og kjære, betaler regninger, kjøper mat, streamer filmer og leser nettaviser. Men hva gjorde vi før internett kom? Vi har samlet 7 ting mange gjorde før internett:

1. Betale regninger ved fysisk oppmøte i banken

Før vi kunne betale regninger i nettbanken, måtte alle regninger betales ved fysisk oppmøte i banken. Folk tok med seg regninger, trakk kølapper og ventet på hjelp. Etterhvert kom postbanken og man kunne betale med brevgiro og telegiro.

2. Sende faks i stedet for e-post

Skulle man sende dokumentasjon før i tiden, kunne man sende det i posten eller fakse det med telefaks. Det var først rundt 90-tallet at folk begynte å sende e-post.

3. Bruke reisebyrå til å planlegge ferie

Mens vi i dag bruker nettet for å planlegge flyreisen, hotell og opplevelser, har det ikke alltid vært slik. Før i tiden måtte man innom et reisebyrå hvor man kunne bestille reisen over disken. Billetten fikk man fysisk i hånden, og det var ikke alltid garanti for at reisebyrået hadde en kopi om du mistet billetten din.

800x500-filmer-og-boker

4. Låne filmer og bøker

Før strømmetjenester ble vanlig pleide man å låne videoer i en videobutikk eller bøker fra biblioteket. Og selv om det fremdeles er vanlig å låne bøker, finnes det mange lydbøker som gjør at vi i dag kan lytte til boken.

5. Lyttet til Walkman

Selv om vi i dag streamer musikk, så har det ikke alltid vært slik. Før i tiden lyttet vi til musikk på en Walkman hvor vi satt i CD-en for å spille av musikk.

6. Fremkalling av bilder

Mens vi i dag tar bilder med mobilen og legger ut på sosiale medier har det ikke alltid vært slik. Før i tiden hadde vi analoge kameraer med et bestemt antall bilder per kamerarull. Når man hadde fylt kamerarullen, fremkalte man bildene i en fotobutikk.

7. Slå opp i leksikon

Ønsker vi raskt informasjon om noe i dag er det normalt å søke det opp på nett. Før i tiden måtte man finne frem boken “store norske leksikon”.